vendredi 4 décembre 2015

Speculaas, recept van ons grootmoeder

6 december, feest van Sinterklaas, speculaas maakt deel uit van de traditie



Benodigdheden
1 kg bloem T 55
500 g boter (kamertemperatuur)
700 g donker bruine meelsuiker
1 afgestreken sp. lepel speculooskruiden, of 4 kruiden of een mengsel van kaneel, gember, kruidnagelen, muskaatnoo alles onder poedervorm .
2 eieren
1 soeplepel water ( eventueel nodig)
25 g droge gist (poedervorm)
1 snuifje zout

Bereiding
Bewerk de  boter en de suiker tot een gladde massa, voeg er de specerijen en zout aan toe, alles goed mengen, voeg er de gezeefde bloem en droge gist aan toe, mengen en goed met de hand of kneedmachine kneden, als het deeg te  brokkelig is een weinig water aan toevoegen.
Laat 12H op een koele plaats rusten (koelkast is te fris) zodat de specerijen hun aroma kunnen verspreiden.
Het deeg opnieuw bewerken, maak een lange rol, er dunne plakken van snijden, of gebruik uitsteekvormpjes of een speculoosplank.
Bak 13 min in een voorverwarmde oven op Th 5 (150°) controleer tijdig, daar speculaas vlug verbrandt. soms is 15 min. te veel en zijn de koekjes aan het verbranden.
Heeft u een geventileerde oven dan de bakplaat in de middelste richel schuiven, zo niet in de bovenste richel.

Tips
Dit is een grote hoeveelhied deeg, u kan er een deel van invriezen
In een met goed sluitend deksel metalen doos bewaren. 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire