6 december, feest van Sinterklaas,
speculaas maakt deel uit van de traditie
Benodigdheden
1 kg bloem T 55
500 g boter
(kamertemperatuur)
700 g donker
bruine meelsuiker
1 afgestreken
sp. lepel speculooskruiden, of 4 kruiden of een mengsel van kaneel, gember,
kruidnagelen, muskaatnoo alles onder poedervorm .
2 eieren
1 soeplepel
water ( eventueel nodig)
25 g droge gist
(poedervorm)
1 snuifje zout
Bereiding
Bewerk de boter en de suiker tot een gladde massa, voeg
er de specerijen en zout aan toe, alles goed mengen, voeg er de gezeefde bloem
en droge gist aan toe, mengen en goed met de hand of kneedmachine kneden, als
het deeg te brokkelig is een weinig
water aan toevoegen.
Laat 12H op een
koele plaats rusten (koelkast is te fris) zodat de specerijen hun aroma kunnen verspreiden.
Het deeg
opnieuw bewerken, maak een lange rol, er dunne plakken van snijden, of gebruik
uitsteekvormpjes of een speculoosplank.
Bak 13 min in een voorverwarmde oven op Th 5
(150°) controleer tijdig, daar speculaas vlug verbrandt. soms is 15 min. te
veel en zijn de koekjes aan het verbranden.
Heeft u een
geventileerde oven dan de bakplaat in de middelste richel schuiven, zo niet in
de bovenste richel.
Tips
Dit is een grote hoeveelhied deeg, u
kan er een deel van invriezen
In een met goed sluitend deksel
metalen doos bewaren.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire