Een klassiek recept waar ik droge vruchten heb aan toegevoegd.
Benodigheden
1,500 kg kweeperen of kweeappels
1 greep walnoten
1 greep amandelen
1 greep hazelnoten
900 g gries of kristalsuiker
Water
Bereiding
De droge vruchten in een pan of in de oven droog grillen, nadien grof hakken.
Verwijder met een handdoek de donslaag van de kweeën. Was de kweeën, droog ze af en vierendelen. Ontdoe ze van hun steeltjes en klokhuis; stop de klokhuizen in een neteldoekje.
Breng de partjes vruchten en het neteldoekje over in een hoge kookpot voeg er water aan toe tot ze onder staan.
Op een matig vuur koken tot de vruchtpartjes gaar zijn.
Laten lauw worden, het neteldoekje verwijderen. De gekookte massa, in de groentemolen (passe-vite) tot puree verwerken, grove zeef, eventueel daarna fijne zeef.
De puree in een hoge kookpot of confituurkookpot overbrengen,voeg er de suiker aan toe en voorzichtig door de puree mengen.
Op een middelmatig vuur aan de kook brengen en voortdurend met een houten spatel mengen, als de pasta lichtjes van de bodem loskomt er de droge geplette vruchten aan toevoegen en voorzichtig mengen, verder aan de kook houden tot de pasta heel goed van de bodem los komt.
Daarna de pasta in een met olie ingevette rechthoekige of vierkante schaal met boord overbrengen, of in afzonderlijke ingevette vormpjes en gelijkmatig uitstrijken, laten uitdrogen op kamertemperatuur.
Daarna in blokjes snijden, uitgezonderd die in de afzonderlijke vormpjes. Eventueel in kristalsuiker wentelen en in een afgesloten metalen doos opbergen. Kan verscheidene weken bewaard worden.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire