De zaadjes
van de oost-indische kers oogsten als ze nog mooi groen en jong zijn.
UItsluitend
de zaadjes plukken van niet behandelde
planten (. Scheikundige meststof of onkruid en
ongedierte verdelgers)
Benodigdheden
Zaden van de
oost-indische kers.
1 twijg dille
10 g licht
geplette mosterdzaadjes
30 g gries of
kristalsuiker
5 g zout
½ L azijn
2.5 dL water
Bereiding
De zaden in fris water wassen en afdrogen.
Warm de azijn
samen met het water, mosterdzaad en dille op in een inox of geëmaileerde
kookpot.
De kookpan op
een zacht vuur plaatsen, als het vocht het kookpunt heeft bereikt van het vuur
nemen, het vocht met de dille en
mosterdezaad 10 min. laten trekken
(afgedekt).
Daarna de suiker aan het vocht toevoegen, op een zacht
vuur zetten om de suiker op te lossen.
Breng de zaadjes over in een in
kokend water gewassen glazen bokaal.
Bedek volledig de zaden met de afgekoelde azijnsiroop, sluit de bokaal
af tot de volgende pluk. Vul de glazen pot aan met de zaden geplukt over gans
het seizoen en berg op in de koelkast.
Breng de zaaden met vocht over in kleine glazen bokalen,
(ze moeten volledig onder het vocht
komen te staan) sluit de bokalen goed af. Bewaar heel fris.
Nog een paar weken laten trekken vooraleer te nuttigen,
Deze zaden zijn heel lekker bij een
salade van aardappeltjes . Recepten waar kappertjes worden gebruikt kunnen
vervangen worden door deze zaden.
Ongeopende potjes bewaren ongeveer 1
jaar. Eenmaal een potje geopend dit in
de koelkast bewaren, eenmaal geopend zijn ze beperkt houdbaar waarom kleine
bokaaltjes handiger zijn dan grote.
Deze bloemknopjes zijn lekker bij
een slaatje van aardappels of graansoorten.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire