Benodigdheden
3
kg rozenbottels of 1 kg puree (dit naar gelang de grote van de bottels)
800
g gries of kristalsuiker per kg puree
Sap
van 1 citroen per kg puree
2.5
dL water per 800g suiker
3 g
agar-agar per kg puree
Bereiding
De
bottels plukken na de vorst, dan zijn ze zacht en hebben een zurige smaak, zo niet
zijn ze smaakloos.
De
bottels vlug en voorzichtig spoelen en laten uitlekken. De steeltjes en
kroontjes verwijderen, ze in een kookpot overbrengen, water aan toevoegen tot ze volledig bedekt zijn, laat ze 20 min
koken met deksel, zo nodig water aan
toevoegen, regelmatig roeren. Breng de bessen met kookvocht over in de passe
vite gebruik verschillende zeven, het laatst door de fijne zeef, om alle
zaadjes, pluisjes en velletjes te verwijderen. Giet 2.5 dL water in de
confiturenkookpot, doe er de suiker bij, zet op een laag vuur om de suiker op
te lossen. Doe er de puree en het sap van de citroen bij, meng alles goed maar
voorzichtig, laat al roerend op een hoog vuur 8 min koken, afschuimen. Voeg er
de agar-agar aan toe, goed mengen, laat terug 2 min doorkoken
Doe
de confituur in potten met schroefdeksel, draai ze om voor af te koelen.
Ik
geef voorkeur aan de bottels van de “hondsroos" rozelaars die in de natuur
voorkomen, de rozenbottels uit de tuin kunnen evengoed worden gebruikt dit op
voorwaarde dat ze geen chemische behandelingen
hebben gehad.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire