jeudi 21 novembre 2013

Confituur van rozenbottels « hondsroos »




Benodigdheden
3 kg rozenbottels of 1 kg puree (dit naar gelang de grote van de bottels)
800 g gries of kristalsuiker per kg puree
Sap van 1 citroen per kg puree
2.5 dL water per 800g suiker
3 g agar-agar per kg puree

Bereiding
De bottels plukken na de vorst, dan zijn ze zacht en hebben een zurige smaak, zo niet zijn ze smaakloos.
De bottels vlug en voorzichtig spoelen en laten uitlekken. De steeltjes en kroontjes verwijderen, ze in een kookpot overbrengen, water aan toevoegen  tot ze volledig bedekt zijn, laat ze 20 min koken met deksel,  zo nodig water aan toevoegen, regelmatig roeren. Breng de bessen met kookvocht over in de passe vite gebruik verschillende zeven, het laatst door de fijne zeef, om alle zaadjes, pluisjes en velletjes te verwijderen. Giet 2.5 dL water in de confiturenkookpot, doe er de suiker bij, zet op een laag vuur om de suiker op te lossen. Doe er de puree en het sap van de citroen bij, meng alles goed maar voorzichtig, laat al roerend op een hoog vuur 8 min koken, afschuimen. Voeg er de agar-agar aan toe, goed mengen, laat terug 2 min doorkoken

Doe de confituur in potten met schroefdeksel, draai ze om voor af te koelen.

Ik geef voorkeur aan de bottels van de “hondsroos" rozelaars die in de natuur voorkomen, de rozenbottels uit de tuin kunnen evengoed worden gebruikt dit op voorwaarde dat ze geen chemische behandelingen  hebben gehad.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire