Benodigdheden
1.400 kg kweeperen of 1 kg vruchtvlees
1 kg gries of kristalsuiker
5 kaneel pijpen
10 kruidnagelen
2.5 dL azijn (witte azijn)
Bereiding
Giet de azijn en de suiker in een kookpot, zet op een klein vuur om de
suiker op te lossen. Voeg er de specerijen aan toe, laat nog 2 min sudderen.
Ondertussen de kweeperen schillen, vierendelen, klokhuizen, kroontjes en
steeltjes verwijderen. Vervolgens de partjes kwee in macedoine versnijden
(1cm/1cm) deze in de kokende siroop overbrengen, afgedekt zachtjes laten koken,
naar gelang de soort kwee moeten ze van 2 min tot soms 45 min koken, ze moeten
knappend blijven. Bij te veel inkoken het vuur verminderen en eventueel een
weinig water aan toevoegen. Vervolgens de vruchten uit het kokende vocht nemen,
in glazen potten overbrengen, sap aan toevoegen tot ze gans bedekt zijn,
dadelijk toedekken. De potten sluiten en laten afkoelen. Berg ze op in een
weinig verlichte droge en frisse plaats.
Lekker bij rauwe ham, boerenpastei of koud vlees
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire