Benodigdheden
1.600 kg ananas of 1 kg vruchtvlees
2 appelen
2 teentjes knoflook
15 g verse gember
10 g gember in poedervorm
8 g kurkuma in poedervorm (ook wel koenjit of geelwortel genoemd)
8 kruidnagelen
2 kaneelpijpen
1 vers of gedroogd chilipepertje
5 g (1 dessertl.) zaadjes van koriander
250 g palmsuiker
2 g zout van Guérande
35 cL honingazijn
25 dL sap van sinaasappels
Bereiding
Ontdoe de ananas van de schil, het harde gedeelte in het midden verwijderen.
Vierendeel het vruchtvlees, de stukken ananas met de keukenrobot in
fijne plakjes snijden, daarna de plakjes ananas in “brunoise” snijden
Schil en vierendeel de appelen, ontdoe deze van steeltje en klokhuis, de
parten appel in grote stukken snijden.
Pel de teentjes knoflook en de kiem verwijderen.
De gemberwortel schillen, dan in plakjes versnijden.
Mix de stukken appel, gember en knoflook tot puree.
De korianderzaadjes roosteren en fijnstampen.
De palmsuiker verkruimelen.
De zaadjes uit het chilipepertje verwijderen, het pepertje in kleine
stukjes versnijden.
De brunoise van ananas overbrengen in een wijde inox kookpan, voeg er
alle andere ingrediënten aan toe.
Alles op een zacht vuurtje laten sudderen
om de suiker op te lossen, regelmatig roeren.
Breng op een middelmatig vuur aan de kook om het
vocht in te koken tot jamdikte,
dit is ongeveer 25 min, regelmatig roeren.
Doe de chutney in glazen potten, draai ze om en
laat afkoelen
Gaat goed samen met een rijstschotel, stoverij
van rundsvlees of rundskaak.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire