lundi 20 juillet 2015

Sorbet van tomaten met coulis van basilicum



Dit recept bevat geen  toevoegen van eiwitten: de klassieke recepten  van sorbet bevatten altijd eiwitten, maar wat doe je dan met het eigeel….of je maakt daarna een vanilleijs waarin  eigeel aan te bevelen is

Benodigdheden sorbet
1 kg rijpe tomaten
5 g zout van Guérande
Snuifje piment van Espelette
20 g kristal of griessuiker
10 g groentebouillon in poedervorm (réformwinkel) of volgens uw smaak een beetje meer

Benodigdheden coulis
Een grote greep baslicum
1 dL olijfolie
Sap van citroen



Bereiding sorbet
De tomaten wassen en afdrogen. Het steeltje verwijderen, de tomaten vierendelen.
Breng de versneden tomaten over in de blender en pureren. de puree door  een “chinois” (puntzeef) halen om pitten en velletjes te verwijderen. Vooraleer de tomaten te mixen kan men deze “monder” (zie tips) en de pitten verwijderen.
Breng een kwart van de puree over in een kleine kookpot, voeg er alle andere benodigdheden aan toe,, zet op een klein vuurtje zonder aan de kook te brengen, dit om het zout en de groentebouillon op te lossen.  Laat afkoelen, meng alles  goed met de overblijvende puree.
Schep de puree over in de ijsmachine, breng de sorbet over in een vrisbestendig bakje.

Bereiding coulis
 Spoel de baslicum met fris water, gebruik uitsluitend de blaadjes, dep deze  zo goed mogelijk droog.
Breng de blaadjes over in de blender, voeg er een snuifje zout, peper alsook de olijfolie en een paar druppels sap van een citroen aan toe, mix tot een coulis.

Schik een lepel toamtensorbet op een bordje, breng er en scheutje coulis rond, eventueel ook een compote van rode en gele paprika, versier met een paar blaadjes baslicum, kan als hapje of als voorgerecht opgediend worden. 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire