Benodigdheden
1.55 kg verse witte bonen, of 400 g ontdaan van de
peul, of 100 g gedroogde witte bonen per persoon.
1 kg tomaten
1 sjalot
2 teentjes knoflook
2 takjes thijm
4
blaadjes laurier
2
soeplepels olijfolie
Zout
1
mespuntje piment d’Espelette (Piment d'Espelette is het
poeder dat voortkomt uit het vermalen van het pepertje. Het ruikt naar paprika,
doch veel intenser van smaak. Piment d’Espelette deelt zijn naam met een klein
dorpje in Frans Baskenland)
Bereiding
Dop de witte bonen, spoel ze met fris water, doe de
bonen in een kookpot, met 1 takje thijm en twee blaadjes laurier. Geen zout aan toevoegen, door het zout komt
het vlies van de bonen hard, de bonen volldig onder water zetten.
Zt op een klein vuur met deksel zachtjes laten garen,
na ¼ H nagaan of de bonen naar eigen
smaak ietsje meer dan “beetgaar” zijn, te zacht is het resultaat eerder “prak”
Ondertussen de tomaten “monder” (zie tips) vierendelen,
eventueel ontpitten.
De
gepelde en ontkiemde sjalot en knoflook fijn hakken.
Giet de
olie in een kookpot, voeg er de sjalot, look, de rest van de thijm en laurier
aan toe.
Laat op
en zacht vuur zonder deksel lichtjes kleuren, voeg er de tomaten aan toe, laat zachtjes het vocht van de tomaten
inkoken.
Laat de
bonen uitlekken, voeg ze aan de tomatenmoes en op smaak brengen .
Serveer bij varkensgebraad, fricandon, confit de canard
of gewoon met een snede geroosterd brood ingewreven met knoflook.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire