lundi 26 janvier 2015

Marmelade van citroen



Benodigdheden
1 Kg niet bespoten citroenen.
2 L water
800 g gries of kristalsuiker

Bereiding
Borstel de citroenen met alcoolazijn, daarna afspoelen met koud water en afdrogen.
De vruchten halveren, pers het sap en vang het op, in afwachting fris houden.
De pitten die in de vliezen vast zijn blijven zitten alsook in de citruspers verwijderen, laat ze volledig onder water (± 1/2 liter water) op een zacht vuurtje 10 minuten koken. Van het vuur nemen, lichtjes laten afkoelen, daarna de pitten in het kookvocht wassen om de gelatine van de pitten los te weken, dit kookvocht behouden.
De citroenschillen met de robot in fijne reepjes “zesten” versnijden. Breng ze over in een kookpot, voeg 1 liter water aan toe, eventueel meer water aan toevoegen zodat ze tijdens het koken volledig onder water blijven, Laat de zesten een ½ uur op een klein vuurtje zacht worden, eventueel de kooktijd verlengen.
Eenmaal de zesten zacht gekookt het kookvocht verwijderen, breng de zesten over in de konfituurkookpot, voeg er het sap van de citroenen aan toe, het kookvocht van de pitten een ½ liter water (of meer de zesten moeten onder water blijven) alsook de suiker, alles goed mengen.
Breng op een klein vuurtje aan de kook om de suiker op te lossen.
Daarna 7 min goed laten doorkoken, eventueel iets langer laten doorkoken de zesten moeten doorschijnend zijn, regelmatig roeren. Op het einde van de kooktijd de marmalade afschuimen.


Breng de marmalade over in potten, sluit ze onmiddelijk met een schroefdeksel af, draai ze om met het deksel naar beneden en laat afkoelen. 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire