samedi 2 janvier 2016

Citroentaartjes (16 stuks)





Benodigdheden taartbodempjes
4 eierdooiers (80 g)
80 g griessuiker
2 g zout
160 g boter op kamertemperatuur
225 g bloem T55
7 g drooggist

Benodigdheden lemmon curd
1 bladje gelatine (5 g)
125 g sap van citroenen
120 g griessuiker
zeste van 1 onbespoten citroen
4 eieren
125 g boter

Benodigdheden meringue
3 eiwitten (90 g)
75 g griessuiker
75 g bloemsuiker

Bereiding van de taartbodempjes
Mix de eierdooiers , voeg er langzaam de suiker aan toe tot het mengsel roomig is, voeg er het zout aan toe en mix nog eventjes. Bewerk de boter romig met een spatel en voeg deze voorzichtig aan het eiermengsel, alles voorzichtig met elkaar mengen.
Meng de droge gist door de gezeefde bloem, meng door het ei-boterbeslag.
Dek het deeg af met een ffilmpje en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, tot 5mm dik.Druk er met uitsteekvormpjes van 4cm doorsnee 16 bodempjes uit.prik in  ieder bodempje met een vork.. Leg de deeglapjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede of   bakmatje op de bakplaat. Bak 10 tot 15 min. goudkleurig, laat afkoelen

Tip
De bodempjes kunnen enkele dagen op voorhand gemaakt worden, na afkoelen in een metalen doos opbergen en goed afsluiten.
Bereiding van het citroenbeslag (lemmon curd)
Het gelatineblad in koud water weken.
Spoel de citroenen, droog ze af. Giet het citroensap met 50 G suiker en de geraspte schil in een kookpan, laat 1 miin koken.
Mix de eiers met de rest van de suiker tot een schuimende massa, filter de siroop door een zeefje, voeg de nog warme siroop aan het eimengsel toe, alles goed mengen. Breng alles over in de kookpan, laat op een klein vuur aandikken door voordurend te roeren. Neem de pan van het vuur , voeg er de klontjes boter en het  uitgeknepen gelatineblad aan toe, alles goed tot een gladde massa mengen, breng over in een kommetje, dek af met een filmpje, laat minstens 1 U in de koelkast afkoelen

Tip
Doe de lemon curd in een confituurpot met een schroefdeksel, draai om en laat afkoelen, bewaren in de koelkast, blijft ongeopend minstens 2 weken goed.
Bereiding van de meringue
Klop de eiwitten op lage stand lichtjes stijf,  voeg er langzaam de suikers aan toe, mix op hoge stand het eiwit stevig.
  

Afwerken: Smeer de bodempjes met behulp van een mes of een spuitzak in met de lemon curd. Ze op een bakpapier of bakmatje op de bakplaat  leggen, Breng de meringue met een spuitzak op de koekjes, . De oven op grill-stand zetten, Zet de taartjes voor een paar minuutjes (1 tot2 min.) onder de grill, blijf er bij daar ze heel vlug aanbakken.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire