samedi 27 juin 2020

Gelei van frambozen met steranijs en kaneel


 Benodigdheden

2 kg rjipe frambozen

½ steranijs

1 afgestreken mokkalepel kaneel of 1 kanneelpijp

750 gr Kristal of griessuiker per liter sap (kg)

25 cl water (250 g)

Sap van 1 citroen

1 afgestreken koffielepel (2 g) agar-agar

 

Bereiding

De frambozen van onreinheden ontdoen. Best de bessen niet wassen.

Giet het water in een kookpot, voeg er de frambozen aan toe en zet op een matig vuur om de bessen al hun vocht af te geven, dit ongeveer 8 min.

Een groentemolen (passe-vite) met heel fijne zeef op een kom plaatsen, de frambozen door de molen pletten en het sap in de kom opvangen. 

Om een heel helder sap te bekomen dit nog eens door een op voorhand nat gemaakte en uitgewrongen kaasdoek te filteren.

Het sap wegen, per liter sap 750 gr suiker aan toevoegen. Het sap in de confituurkookpot gieten, de suiker alsook het gefilterde citroensap en de specerijen aan toevoegen.

Op een laag pitje zetten om de suiker op te losssen en voordurend te roeren.  Op een hoger vuur het sap 7 min. laten doorkoken, regelmatig roeren. Afschuimen, de specerijen verwijderen, de dikte van de gelei nagaan door een paar druppels op een koud bordje (uit diepvries) te laten vallen, de gelei moet onmiddelijk opstijven, zo niet, voeg er de agar-agar op voorhand in een weinig koud water opgelost aan toe, goed mengen en nog 1 min. laten doorkokren.

De gelei in potten overbrengen, onmiddelijk afsluiten met een schroefdeksel, de potten omdraaien, deze pas terug verplaatsen als de gelei volledig is afgekoeld.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire