samedi 4 mars 2017

Marmelade van bittersinaasappel





Bigarade sinaasappel of van Sevilla is de bittersinaasappel
Benodigdheden
1 kg bittersinaasappelen
Water
800 g kristal of griessuiker
Witte azijn

Bereiding
De sinaasappelen met alcoholazijn (witte) borstelen (zie tips) daarna met koud water afspoelen.
Ze middendoor snijden, het sap persen, opvangen en in de koelkast zetten. De pitten en de schil behouden.
Breng de pitten over in een kleine kookpan, overgiet deze met water en laat op een lag pitje sudderen om de gelatine uit de pitten te trekken. Neem van het vuur en giet alles door een zeef vang het gelatinewater op en zet het in de koelkast.
De schillen met de robot in heel dunne zesten snijden, giet ze in een kookpan overgoten met water, laat op een klein vuur de zesten gaar koken met deksel, voeg tjidens het koken eventueel water aan toe, regelmatig roeren.
Van het vuur nemen, op een koele plaats de zesten in het vocht laten afkoelen.
De volgende dag het sap en het gelatinewater er onder vermengen, doe er per liter vocht 800 g suiker bij, goed mengen. 
Giet alles in de confituurkookpot, zet op een klein vuur om de suiker op te lossen, daarna op een hevig vuur goed laten doorkoken, regelmatig roeren, na 5 min. kooktijd de dikte nagaan (op een koud bordje) De marmelade afschuimen.


De marmelade In potten overbrengen, afsluiten met een schroefdeksel, de potten omdraaien met het deksel naar beneden om af te koelen

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire