mardi 27 octobre 2015

Kruidige bloemknopjes van oost-indische kers met citroengras



De bloemknopjes van de oost-indische kers plukken bij zonnig weder.
UItsluitend de bloemknopjes plukken van  niet behandelde planten (. Scheikundige meststof of onkruid en ongedierte verdelgers)

Benodigdheden
Bloemknoppen van de oost-indische kers.
1 stengel citroengras (lemongras)
40 g gries of kristalsuiker
5 g zout
½ L honingazijn
2.5 dL water

Bereiding
Warm de azijn samen met  het water op in een inox of geëmaileerde kookpot.
Het buitenste omhulsel van het citroengras  verwijderen , de stengel in de lengte doorsnijden en  in stukken versnijden, aan het vocht toevoegen.
De kookpan op een zacht vuur plaatsen, als het vocht het kookpunt heeft bereikt van het vuur nemen,  het vocht met Stengel 20 min. laten trekken  (afgedekt).
Daarna de stengels verwijderen en het vocht filteren, de suiker an het gefilterde vocht toevoegen, op een zacht vuur zetten om de suiker op te lossen.
Breng de bloemknoppen over in een in kokend water gewassen glazen bokaal.
Bedek volledig de bloemknoppen met de afgekoelde azijnsiroop, sluit de bokaal af tot de volgende pluk. Vul de glazen pot aan met de bloemknopjes geplukt over gans het seizoen en berg op in de koelkast.
Breng de bloempknopjes met vocht over in kleine glazen bokalen, (ze  moeten volledig onder het vocht komen te staan) sluit de bokalen goed af. Bewaar  heel fris.
Nog een paar weken  laten trekken vooraleer te nuttigen,
Ongeopende potjes bewaren ongeveer 1 jaar.   Eenmaal een potje geopend dit in de koelkast bewaren, eenmaal geopend zijn ze beperkt houdbaar waarom kleine bokaaltjes handiger zijn dan grote. 

Deze bloemknopjes zijn lekker bij een slaatje van aardappels of graansoorten.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire