vendredi 30 octobre 2015

Kruidige zaden van oost-indische kers en dille met een smaakje van kappertjes

   



De zaadjes van de oost-indische kers oogsten als ze nog mooi groen en jong zijn.
UItsluitend de zaadjes plukken van  niet behandelde planten (. Scheikundige meststof of onkruid en ongedierte verdelgers)

Benodigdheden
Zaden  van de oost-indische kers.
1 twijg dille
10 g licht geplette mosterdzaadjes
30 g gries of kristalsuiker
5 g zout
½ L azijn
2.5 dL water

Bereiding
De zaden  in fris water wassen en afdrogen.
Warm de azijn samen met  het water, mosterdzaad  en dille op in een inox of geëmaileerde kookpot.
De kookpan op een zacht vuur plaatsen, als het vocht het kookpunt heeft bereikt van het vuur nemen,  het vocht met de dille en mosterdezaad 10 min. laten trekken  (afgedekt).
Daarna de  suiker aan het vocht toevoegen, op een zacht vuur zetten om de suiker op te lossen.
Breng de zaadjes over in een in kokend water gewassen glazen bokaal.
Bedek volledig de zaden  met de afgekoelde azijnsiroop, sluit de bokaal af tot de volgende pluk. Vul de glazen pot aan met de zaden geplukt over gans het seizoen en berg op in de koelkast.
Breng de zaaden met vocht over in kleine glazen bokalen, (ze  moeten volledig onder het vocht komen te staan) sluit de bokalen goed af. Bewaar  heel fris.
Nog een paar weken  laten trekken vooraleer te nuttigen,
Deze zaden zijn heel lekker bij een salade van aardappeltjes . Recepten waar kappertjes worden gebruikt kunnen vervangen worden door deze zaden.

Ongeopende potjes bewaren ongeveer 1 jaar.   Eenmaal een potje geopend dit in de koelkast bewaren, eenmaal geopend zijn ze beperkt houdbaar waarom kleine bokaaltjes handiger zijn dan grote. 

Deze bloemknopjes zijn lekker bij een slaatje van aardappels of graansoorten.  

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire