mercredi 4 décembre 2013

Confituur van sinaasappels met specerijen van speekuloos

Sinterklaas feest
Benodigdheden
1.300 kg onbespoten sinaasappels of 1 kg vruchtvlees
De voorgekookte fijngesneden “zeste”schil van 1 sinaasappel
50 g grof gehakte licht geroosterde amandelen
800 g gries of kristalsuiker
1 g (mespunt) speekulooskruiden
Sap van 2 citroenen
4 g agar-agar

Bereiding
Schil de sinaasappels met een dunschiller, de schil in fijne “zeste” versnijden en voorkoken (zie tips)
Breng de amandelen over in kokend water, laat eventjes zachtjes doorkoken tot het vlies zwelt, neem ze uit het kokend water, breng ze over in een handdoek en wrijf krachtig over de amandelen, om het vlies te verwijderen, de amandelen lichtjes roosteren.
De witte dikke huid van de sinaasappelen verwijderen, de vruchten in twee snijden, ontpitten en met de robot in fijne  plakjes versnijden.,breng deze over in de confituurkookpot, voeg er de suiker, sap van de citroenen en specerijen aan toe, voorzichtig mengen. Laat al roerend op een klein vuurtje sudderen om de suiker op te lossen.
Gedurende  6 min. op een hoog vuur aan de kook houden, regelmatig roeren. De grof gemalen amandelen aan toevoegen, opnieuw mengen, nog 1 min aan de kook brengen.
 Op het einde van de kooktijd zorgvuldig afschuimen.
Voeg er de agar-agar aan toe, laat terug 2 min doorkoken.

In potten overbrengen 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire