jeudi 24 octobre 2013

Sap van kweeperen voor gelei

Benodigdheden
1 kg kweeperen
1.50 L water

Bereiding
Verwijder met een handdoek de donslaag van de kweeën,  was ze daarna en afdrogen.
 Vierendeel de kweeën,. De kweeën niet schillen, de schil geeft de mooie amberkleur aan de gelei, het klokhuis ook niet verwijderen, de pitten bevatten veel bindmiddel (gélatine) ontdoe ze van hun steeltjes en kroontjes.
Doe ze in een kookpan, giet er water op tot ze onderstaan en afdekken, mogelijks tijdens het koken water toevoegen. Laat ongeveer 45 min op een laag vuur koken tot ze zacht zijn.
De kweeën in hun nat laten afkoelen, de ganse massa een nacht op een koel plaats laten trekken.
 ’s Anderendaags de massa door een zeef gieten om het sap op te vangen, filter het sap een 2de maal door een op voorhand natgemaakte en uitgeknepen neteldoek, de zak met het sap niet uitdrukken.

Dit sap is klaar om gebruikt te worden voor
A:er suiker aan toevoegend voor gelei
B: aan vruchten toevoegen voor confituur die zelf niet genoeg of geen bindmiddel (pectine) bevatten
C: een grote hoeveelheid bereiden, het sap in ¼ liters of ½ liters verdelen en invriezen, dit is dan klaar voor gebruik.

2 commentaires:

  1. welke is de hoeveelheid die je uit dit recept haalt? 1 liter?? voor je recept voor gelei heb je een liter sap nodig , vandaar mijn vraag.

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Hopelijk is m'n antwoord nog geldig, ik heb pas nu uw vraag gezien, moeilijk de juiste hoeveelheid te zeggen, als het vuur heel hoog staat zoals u wel weet zal het vocht veel vlugger uitkoken en hebt u minder vocht over voor de gelei,alsook knijpt u de neteldoek flink of minder flink uit. In ieder geval moet u het sap wegen voor het gewicht suiker aan te passen, te weinig suiker geeft een slappe gelei, hoe langer de vloeistof kookt des te meer het gewicht vocht zal minderen maar het suikergehalte zal stijgen. Het is soms moeilijk m'n woorden te vinden daar ik bijna 40 j in frankrijk woon, aldus soms fouten in het samenstellen van een zin alsook schrijffouten, groetjes. Marleen

      Supprimer